דף הבית
בלוג טבעוני
מה כל אחד מאיתנו יכול לעשות נגד אובדן ובזבוז מזון

מה כל אחד מאיתנו יכול לעשות נגד אובדן ובזבוז מזון

פורסם ע"י מערכת סימפל האפי קיטשן בתאריך
7.12.2021

היום צוין ברחבי העולם יום המודעות הבינלאומי נגד אובדן ובזבוז מזון. כן, אובדן ובזבוז מזון הפכו לבעיות כל כך משמעותיות שהאו"ם החליט להקדיש להן יום. חשבנו שזאת הזדמנות מצויינת לחלוק כמה טיפים מעולים להתמודדות עם בזבוז מזון. אבל קודם, כמה אמיתות קשות:

בערך 17% מהאוכל המיוצר בעולם מתבזבז (11% במשקי בית פרטיים, 5% במסעדות ו - 2% בתעשיה הקמעונאית), מה שאומר שכל המשאבים שהלכו ליצור האוכל הזה, כולל מים, אדמה, אנרגיה, עבודת כפיים והון - התבזבזו גם הם. בנוסף, המזון הזה מוטמן והופך לגזי חממה מיותרים התורמים למשבר האקלים. אובדן ובזבוז אוכל יכולים להשפיע לרעה גם על יציבות הביטחון והזמינות של מזון ברחבי העולם ולגרום לעליית מחירים. 

עצות וטיפים כיצד למנוע בזבוז מזון

טיפים קלים להתמודדות עם בזבוז מזון

אז מה אנחנו, כאנשים פרטיים, יכולים לעשות? למען האמת, יש הרבה! הנה כמה טיפים מהירים לצמצום מקסימלי של בזבוז מזון בבית:

  • הכל מתחיל במה וכמה אתם קונים. תכננו את הארוחות שלכם מראש, כתבו רשימה וקנו רק מה שאתם צריכים. אם יש לכם אפשרות, צאו לקניות לעיתים יותר תכופות וקנו כמויות קטנות יותר. 
  • הדבר הבא הוא צורת האחסון. מוצרים שונים דורשים צורות אחסון שונות. אפילו למיקום בתוך המקרר יש משמעות. לדוגמא, סלרי ובצל ירוק יחזיקו מעמד יותר זמן אם תשימו אותם בכוס מים במקרר. בננות מחזיקות יותר זמן אם מפרידים ביניהן ומחזיקים אותן בטמפרטורת החדר. עשו לכם מחקר לגבי המוצרים הקבועים שלכם ואיפה/איך הכי כדאי לאחסון אותם כדי שיחזיקו מעמד לאורך זמן.
  • המקפיא הוא חבר! השתמשו בו! בין אם מדובר בכיכר לחם טרי או בירקות שהתחילו להיראות קצת עייפים, הקפאת אוכל היא דרך מצוינת להילחם בבזבוז. השתמשו בקופסאות אטומות, הקפיאו כמויות קטנות, ואל תשכחו מידי פעם לבדוק מה יש לכם שם. זה גם יכול לחסוך לכם זמן וטיולים לסופר בהמשך!
  • למדו להבין תוויות. יש הבדל בין סוגים שונים של תוויות תוקף על מוצרי מזון. "לשימוש עד ..." אומר שמעבר לתאריך המצוין מומלץ לא לצרוך את המזון, אבל "עדיף להשתמש לפני..." הוא התאריך שעד אליו המזון שומר על האיכות המצופה ממנו. לעיתים המזון בטוח לשימוש גם לאחר שהתאריך המסומן חלף.
  • אפשר להשתמש בהכל. אתם מכירים את הביטוי "root to fruit"? זה אומר שימוש בכל הפרי או הירק שאתם מבשלים, כולל הכל! יש הרבה דרכים יצירתיות לעשות את זה. למשל, אפשר לשמור במקפיא "שקית ציר" שאליה מוסיפים בכל פעם את כל הקליפות, הקצוות והגבעולים של מה שמבשלים וכשהיא מלאה - מכינים ציר ירקות! 
  • משהו עומד להתקלקל? אולי יש דרך להציל אותו. גם פה נדרשת כמות מסוימת של יצירתיות אבל אפשר להציל הרבה מהאוכל שאתם עומדים לזרוק. לחם ישן? תכינו קרוטונים. בננות חומות? תכינו לחם בננה. חסה עצובה? שימו אותה בקערה עם מים קרים עד שהיא הופכת להיות פריכה שוב. האינטרנט מלא ברעיונות כאלה! 
  • מי שמתאפשר לו: קומפוסט! בסופו של יום זה בלתי אפשרי להציל הכל, תמיד יהיה משהו שתאלצו לזרוק. ופה הקומפוסט נכנס לפעולה. אם יש לכם חצר- מדהים, אם לא - יש ערים שבהן יש קומפוסטים שכונתיים. עם קומפוסט אפשר לא רק לצמצם פליטת גזי חממה במטמנות אשפה, אפשר גם להעשיר את האדמה, לצמצם מחלות בצמחים ולסלק מזיקים.

פוסטים קשורים