דף הבית
בלוג טבעוני
“בשר ללא אנטיביוטיקה"? אל תבנו על זה

“בשר ללא אנטיביוטיקה"? אל תבנו על זה

פורסם ע"י מערכת סימפל האפי קיטשן בתאריך
20.4.2022
פרות ואנטיביוטיקה מרושעת

שימוש יתר באנטיביוטיקה בתעשיית המזון מן החי היא בעיה שממשיכה לגדול ולסכן את בריאות הציבור כבר למעלה משני עשורים, ועכשיו יש מחקר חדש שמוכיח שגם בשר שמסומן "ללא אנטיביוטיקה" עלול להכיל אותה. 

חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בדקו דגימות שתן של פרות מ-33 חוות גידול שקיבלו את התווית היוקרתית "גודל ללא אנטיביוטיקה", ומצאו שב-42% מהמקרים לפחות פרה אחת יצאה חיובית לאנטיביוטיקה. זה 15% מכלל הפרות שנבדקו. במחקר הזה נבדקו רק פרות, אבל עורכי המחקר העריכו שבדיקות של חיות משק אחרות היו מולידות תוצאות דומות. 

"גודל ללא אנטיביוטיקה" הוא סימון שצריך לעבור את אישור ה-USDA, אבל מסתבר שמחלקת החקלאות האמריקאית לא מבצעת בדיקות תקופתיות כדי לבחון אם אכן זה מה שקורה בפועל. 

בארץ אין בכלל פיקוח בנושא, מלבד "חי בריא", יוזמה פרטית שמטרתה לפקח על ייצור של בשר איכותי והומני יותר. אבל מדובר בטיפה בים בעיקר מכיוון שבשר מגידול מקומי הוא נתח קטן מן הבשר הנמכר כיום בישראל. רוב רובו של הבשר מיובא קפוא או לשחיטה בארץ.

אז מה הקטע עם אנטיביוטיקה ותעשיית המזון מן החי?

בשלב זה יתכן שאתם שואלים את עצמכם: למה בכלל יש אנטיביוטיקה באוכל שלנו? ולמה זה משנה כל כך? סוגים שונים של אנטיביוטיקה נמצאים בשימוש תעשיית המזון מן החי בכל העולם, לא רק מטעמים בריאותיים אלא גם כדי להאיץ את קצב הגדילה של בעלי החיים ואת הפרודוקטיביות שלהם. 

אבל עדיין אחת הסיבות המרכזיות לשימוש הרחב באינטביוטיקה, היא התנאים שבהם מוחזקים בעלי החיים בתעשיית המזון מן החי: בצפיפות נוראית, בחללים קטנים, ללא גישה לאור השמש או לאוויר נקי, מתבוססים בצואה של עצמם. 

האנטיביוטיקה אמורה למנוע, לטפל ולשלוט בזיהומים שנגרמים כתוצאה מהתנאים הלא אנושיים בהם מוחזקים בעלי החיים. אנטיביוטיקה נמצאת בשימוש כה נרחב בתעשיות האלה שלפי הערכות מסוימות, מדובר ביותר מחצי מסך כל האנטיביוטיקה בארה"ב.

סבבה, אבל מה הבעיה עם האנטיביוטיקה?

לשימוש היתר והתלות הגדולה שפיתחו תעשיות המזון מן החי באנטיביוטיקה יש השלכות מסוכנות מכיוון שהם מובילים להתפתחות בלתי נמנעת של בקטריה עמידה לאנטיביוטיקה. וזה לא צחוק. זאת בעיה רצינית שיכולות להיות לה השלכות מרחיקות לכת על בני אדם, בעלי חיים, הכלכלה והסביבה. 

מחקרים מראים שמאז שנת 2000 העמידות בפני אנטיביוטיקה בקרב בעלי חיים בתעשיות המזון מן החי כמעט שילשה את עצמה. האנטיביוטיקות בהן משתמשים על מנת למנוע זיהומים כמו סלמונלה, אי קולי וזיהומים אחרים הנפוצים בתעשיה הופכות לאט אבל בטוח לחסרות תועלת. העמידות הזאת יכולה להוביל לכך שלא ניתן יהיה לטפל אפילו בזיהומים הזניחים ביותר בבעלי חיים ובבני אדם גם יחד. 

זה לא הכל. שימוש יתר באנטיביוטיקה מוביל גם לעלייה של מחירי שירותי הבריאות, ולעלייה בשכיחות, בחומרה ובמשך של זיהומים ומחלות. ארגון הבריאות העולמי אפילו שחרר המלצה רשמית כבר ב-2017 הקוראת לחקלאים בתעשיות המזון מן החי להפסיק להשתמש באנטיביוטיקה לעידוד גדילה מזורזת ולמניעת מחלות בקרב בעלי חיים בריאים. 

עד שכל זה יקרה, ישנה דרך הרבה יותר קלה ומהירה להתמודד עם הברוך הזה: לא לצרוך את המוצרים שהתעשיות האלה משתמשות בכל האנטיביוטיקה הזאת כדי לייצר. 

שוקלים לעבור לטבעונות אבל מרגישים שאתם צריכים עזרה? יש לנו ספר שממש יכול לעזור לכם!

פוסטים קשורים